Kravene til hvordan en EPD skal lages er spesifisert i ISO-standarden 14025 Environmental Labels and Declarations Type III.
En EPD lages på grunnlag av en livsløpsanalyse (LCA) etter ISO 14040-14044. De standardiserte metodene som sikrer at miljøinformasjon innen samme produktkategori lar seg sammenlikne fra produkt til produkt, uavhengig av region eller land. Hensikten er at kunden skal kunne sammenligne miljøprofil og foreta en vurdering og et valg basert på miljødeklarasjonen.
Kontormøbler, rengjøringstjenester, et tonn standardsement som benyttes til betong i et boligprosjekt, eller en kWh vannkraft til oppvarming av et kontorbygg er alle eksempler på hva som kan miljø deklareres.
Uavhengig verifiserte miljødeklarasjoner sikrer miljøinformasjon i henhold til de fire kravene: objektivitet, sammenlignbarhet, troverdighet og adderbarhet.
EPD kan fritt lastes ned fra vår hjemmeside.
Innholdet i EPD må være i tråd med krav og retningslinjer i ISO 14020 (Miljømerker og deklarasjoner - Generelle prinsipper). Eventuelle miljøpåstander basert på EPD anbefales å oppfylle kravene i ISO 14021 (Miljømerker og deklarasjoner - egenerklærte miljøkrav) og nasjonal lovgivning og beste tilgjengelige praksis i de markedene der det vil bli brukt. ISO 14021 sier at kun miljøpåstander som kan støttes av up-to-date og dokumenterte fakta kan brukes. For eksempel påstander, slik som "miljøvennlig" bør unngås.
Hvilke typer EPD'er finnes og hvordan de er forskjellige kan du lese mer om her (norsk) or here in English
Ny type EPD fra høsten 2024 er Prospective EPD, les mer om det her
Typer miljødokumentasjon i henhold til ISO kan leses her (norsk) or here in English
EPD-Norge er medlem av ECO Platform som har til formål å harmonisere utviklingen av bruken av EN 15804 i EPDer for byggevarer.